سیتاپ

انواع قراردادهای حقوقی

انواع قراردادهای حقوقی

انواع قراردادهای حقوقی؛ 10 نوع قراردادی که باید درباره آن‌ها بدانید! قراردادها معمولاً حاوی اطلاعاتی درباره حقوق و مسئولیت‌های طرفینِ درگیر، انتظارات آنها، ترتیبات پرداخت مالی، تعداد طرفین قرارداد و غیره است. برای این که ضرر نکنید باید جزئیات این اطلاعات را حتماً بدانید. در ادامه به معرفی این 10 قرارداد می‌پردازیم. برای درک بهتر هدف یک قرارداد باید بدانید چه چیزی در مفاد آن گنجانده شده است. مهم نیست در چه نوع تجارت یا کاری هستید، چرا که احتمالاً با قراردادهای زیادی سروکار پیدا می‌کنید. بر اساس مطالعه‌ای که در تحقیقات کوتریل تکمیل شده تا 80 درصد از معاملات تجاری را قراردادها کنترل می‌کنند. بنابراین نیاز است در هرمورد از قرارداد حقوقی با فرد یا شرکتی که خدمات مشاوره حقوقی میدهد مشورت کنید. قراردادها در استخدام کارمندان، انجام تجارت با سایر شرکت‌ها و اطمینان از درستی کسب‌وکارها در دعاوی حقوقی و سایر مسائل مربوط بخش مهمی به حساب می‌آیند. هرچه انواع قراردادها را بهتر بشناسید، انتخاب نوع قرارداد مناسب و محافظت از کسب و کارتان آسان‌تر خواهد بود. بنابراین، اگر می‌خواهید در کارهای خود از این قراردادها استفاده لازم را ببرید باید درباره آنها بیشتر بدانید. ما در این مقاله از سیتاپ قصد داریم شما را با 10 نوع قرارداد حقوقی مهم آشنا سازیم. پس با ما همراه باشید.

چرا باید انواع مختلفی از قراردادها را بشناسیم؟ تفاوت نیازها و شرایط توافقنامه!

شاید در وهله اول از خود بپرسید چرا انواع مختلفی از قراردادها وجود دارد. شاید فکر کنید یک نوع قرارداد اساسی برای تمامی نیازهای شما کافی است. اما موارد زیادی وجود دارد که هنگام تنظیم قرارداد باید در نظر بگیرید. هدف از انواع قرارداد حقوقی تضمین امنیت در کسب‌وکار یا اطمینان از دریافت چیزی است که احتمال دارد بر اساس بخشی از توافقنامه از کسی بدهکار باشید. در واقع، هر یک از قراردادها برای شرایط خاصی مناسب هستند. بنابراین، درک انواع قراردادها به فرد امکان می‌دهد توافق‌نامه‌های بهتری را تهیه نماید.

1 ـ قرارداد قیمت ثابت

قراردادهای با قیمت ثابت که به عنوان قراردادهای مقطوع نیز شناخته می‌شوند، قراردادهایی هستند که در آن طرفین درگیر تصمیم می‌گیرند که کدام کالا یا خدمات مبادله شود و قیمت معینی را برای کالاها یا خدمات مذکور تعیین می‌کنند. این قراردادها زمانی می‌توانند مؤثر باشند که بتوانید محدوده پروژه را قبل از شروع تعیین کنید. از آنجایی که قراردادهای با قیمت ثابت ساده‌تر از سایر انواع قراردادها هستند، می‌توانند برای تسریع روند توافق مفید باشند. قرارداد قیمت ثابت

2ـ قرارداد با هزینه‌ اضافه

در قراردادهای با هزینه اضافه یکی از طرفین باید تمام هزینه‌های حین تکمیل پروژه را بر عهده بگیرد. پیمانکاران با واداشتن مشتری به پرداخت هزینه اضافه می‌توانند بخشی از ریسک پروژه بلندمدت یا مخارج بیش از حد را با مشتریان خود تقسیم کنند. قراردادهای با هزینه‌ اضافه در ساخت و ساز و سایر صنایعی رایج است که هزینه مواد خام آن بسیار بالاست.

3ـ قراردادهای زمان‌مند و مصالح

مخصوص پروژه‌های ساختمانی! قراردادهای زمان‌مند و مصالح یکی دیگر از انواع قراردادهای محبوب برای پروژه های ساختمانی و همچنین طرح‌هایی هستند که به شدت به نیروی کار و مصالح متکی هستند. در قراردادهای زمان‌مند و مصالح، یکی از طرفین متعهد می‌شوند که مبلغ ثابتی برای هر ساعت کار و همچنین هزینه مواد و مصالح بپردازد. اگر یک پروژه بیشتر از حد انتظار طول بکشد یا پیمانکار به مواد بیشتری نیاز داشته باشد، این هزینه‌ها نیز به قرارداد اضافه می‌شوند. این قراردادها نسبتاً ساده هستند. اما ممکن است هزینه های بالایی برای مشتری به بار آورند. پیشنهاد میکنیم این مقاله را نیز مطالعه نمایید: مشاور حقوقی چه کسی است؟

4 ـ قراردادهای قیمت‌گذاری واحد

در قراردادهای قیمت‌گذاری واحد، پیمانکار برای هر واحد یا بخش کاری که باید تکمیل شود قیمت مشخصی را تعیین می‌کند. هزینه‌های مواد و نیروی کار نیز در تعیین قیمت هر واحد کار محاسبه می‌شود. منظور از هر واحد یا بخش کاری آن نتیجه‌ای است که مشتری بلافاصله می‌بیند. پیمانکاران معمولاً فهرستی جزئی از محاسباتی را در این نوع قرارداد درج می‌کنند که برای رسیدن به آن قیمت واحد استفاده کرده‌اند.

5 ـ قراردادهای یک طرفه

در قرارداد یک طرفه، یکی از طرفین پیشنهادی را مطرح می‌نماید  طرف دیگر تنها پس از انجام اقدامات ذکر شده در قرارداد موظف به پرداخت هزینه خواهد بود. اساساً در قراردادهای یک طرفه فقط یکی از طرفین درگیر تعهد می‌دهند؛ در حالی که در بیشتر قراردادها هر دو یا همه طرف‌های درگیر تعهداتی را بر عهده می‌گیرند.

6 ـ قراردادهای دو طرفه

قراردادهای دوطرفه مشابه قراردادهای یک طرفه است، اما هر دو طرف توافق می‌کنند که کاری را برای یکدیگر انجام دهند. افرادی که قرارداد دوطرفه را می‌پذیرند «تعهدات متقابل» به همدیگر می‌دهند. تعهدات طرفین یعنی چیزهایی که هر یک از آنها به دیگری بدهکار است و بالعکس.

7 ـ قراردادهای ساده

قرارداد ساده نوعی قرارداد شفاهی یا کتبی گفته می‌شود که دو طرف بدون ثبت قانونی یا مهر و موم قرارداد در هیچ نقطه‌ای، بین خودشان منعقد می‌کنند. این قراردادها با این که ثبت رسمی نمی‌شوند اما ممکن است از نظر قانونی الزاماتی داشته باشند. در صورتی که یکی از طرفین خلاف قرارداد کاری انجام دهد می‌توان از طریق دادگاه پیگیری کرد. قراردادهای ساده معمولاً برای توافقات جزئی گزینه مناسبی محسوب می‌گردد.

8 ـ قراردادهای ضمنی

یکی دیگر از انواع قرارداد حقوقی، قرارداد ضمنی قراردادی است که به شکل کتبی یا شفاهی ثبت نمی‌شود. در این نوع قرارداد از اعمال یا شرایط طرفین استنباط می‌شود که توافقی بین آنها وجود دارد. این نوع قراردادها از طریق اعمال و روابط طرفین به وجود می‌آیند و گفتار یا نوشته نقشی ندارد. برای مثال وقتی به رستورانی می‌روید و غذا سفارش می‌دهید نوعی قرارداد ضمنی شکل می‌گیرد. قراردادهای ضمنی

9 ـ قراردادهای اکسپرس

قراردادهای اکسپرس جزء انواع قرارداد حقوقی هستند که دو یا چند طرف عمداً به صورت شفاهی یا کتبی با آنها موافقت می کنند. قراردادهای اکسپرس به وضوح شرایط توافق را تعریف می‌نمایند و همه طرفین می‌دانند به چه چیزی متعهد شده‌اند. همه چیز در این نوع قراردادها مشخص و مستند است. این قراردادها از نظر قانونی لازم الاجرا هستند و دادگاه می‌تواند در مورد نقض قرارداد تصمیم بگیرد. قراردادهای اجاره یا فروش و معامله از جمله قرارداد اکسپرس محسوب می‌گردند.

10 ـ قراردادهای غیروجدانی یا نامنصفانه

آخرین نمونه از انواع قرارداد حقوقی، قراردادهای غیروجدانی یا غیرمنصفانه هستند. در این نوع قرارداد، یکی از طرفین از نظر حقوقی یا اخلاقی ناعادلانه ضرر می‌کند یا شرایط بسیار نامطلوبی دارد. این قراردادها طوری تنظیم می‌شوند که یکی از طرفین (معمولاً طرف ضعیف‌تر) در شرایط نابرابر یا تحت فشار قرار گرفته و ناچار به پذیرش شرایط ناعادلانه می‌شود که به نفع طرف قوی‌تر است. قراردادهای با نرخ بهره بسیار بالا از این نوع هستند.

قراردادهایی که در تنظیمات تجاری استفاده می‌شود؛ معرفی 5 قرارداد اصلی!

درک انواع قرارداد حقوقی که معمولاً در محیط‌های تجاری مورد استفاده قرار می‌گیرند به شما کمک می‌کند چرخه عمر قرارداد خود را ساده کنید. همچنین، شما می‌توانید کارایی هدف مدنظر خود را هنگام معامله با قراردادها بهبود ببخشید. در دنیای تجارت، انواع مختلفی از قراردادها وجود دارد. قراردادهای تجاری اما آشنایی اولیه با پنج مورد زیر نقطه شروع خوبی است:
  • قراردادهای تجاری عمومی که شامل قرارداد مشارکت، غرامت، اجاره اموال و تجهیزات می‌شود.
  • صورتحساب فروش که به یک طرف اجازه می‌دهد در ازای دریافت پول، مالکیت ملک را به طرف دیگر انتقال دهد.
  • قرارداد کار که بین کارمند و کارفرما منعقد می‌گردد.
  • قرارداد مجوزی که یک طرف به طرف دیگر اجازه استفاده از محصول یا خدمات را در ازای دریافت پول می‌دهد.
  • سفته نوعی توافقنامه کتبی است که بر اساس آن طرف قرض گیرنده برای بازپرداخت مقدار معینی از پول به طرف دیگر تعهد می‌دهد.
برای صاحبان مشاغل، درک انواع مختلف قراردادها مزایای متعددی دارد. برای شروع، اینکه بتوانید بین انواع مختلف قراردادها تمایز قائل شوید به این معنی است که می توانید نوع توافق مناسبی را برای هر موقعیتی انتخاب کنید که کسب و کارتان با آن سروکار دارد.

مشکلات و پرسش‌های خود درباره مسائل حقوقی را در سیتاپ دنبال کنید!

در این مقاله به بررسی انواع قرارداد حقوقی پرداختیم. با 10 نوع مهم و اصلی از قراردادها آشنا شدیم که آگاهی از آنها برای کارهای روزمره و تجاری تمامی افراد ضروری است. قراردادهای یک طرفه، دو طرفه، ضمنی، قیمت ثابت، به اضافه هزینه، قرارداد ساده و غیروجدانی از جمله مهم‌ترین انواع قرارداد حقوقی هستند. همچنین، 5 قرارداد اصلی در حوزه تجارت را توضیح دادیم. برای آگاهی و اطلاعات بیشتر درباره مسائل حقوقی، قراردادها یا هر گونه مشاوره حقوقی می‌توانید با کارشناسان سیتاپ مشورت نمایید. راه‌های ارتباطی با سیتاپ به شرح زیر است: آدرس سیتاپ: تهران، صادقیه، بلوار فردوس شرق، ابراهیمی شمالی، کوچه دوم الف، پلاک ۵ شماره‌های تماس سیتاپ: 09103162260 02144023844 سیتاپ همراه با کارشناسان، مشاوران و متخصصان با شما همراه خواهند بود تا مسائل مرتبط با دنیای کسب و کار، توسعه فردی و حتی بهترین نوع سرمایه گذاری مالی را بیاموزید.

سؤالات رایج در رابطه با انواع قراردادهای حقوقی

آیا قراردادهای غیر رسمی معتبرند؟

بله، قراردادهای غیر رسمی مانند شفاهی نیز در برخی شرایط معتبرند، اما اثبات آنها در صورت بروز اختلاف دشوارتر است.

چه عواملی باعث باطل شدن قرارداد می‌شود؟

عواملی مانند اهلیت نداشتن طرفین، موضوع غیرقانونی، رعایت نکردن شرایط قرارداد باعث باطل شدن انواع قرارداد حقوقی می‌شود.

آیا می‌توان انواع قرارداد حقوقی را فسخ کرد؟

بله، در صورتی که شرایط فسخ در قرارداد مشخص شده باشد یا طرفین به توافق برسند می‌توان قرارداد را فسخ کرد.

انواع قرارداد حقوقی چه زمانی غیرقانونی شناخته می‌شود؟

انواع قرارداد حقوقی وقتی غیرقانونی است که موضوع آن خلاف قوانین کشور باشد یا بر اساس فعالیت‌های غیرقانونی تشکیل شده باشد. منبع https://www.docusign.com/blog/types-of-contracts

مجموعه سیتاپ با دانش و مهارت متخصصان و کارشناسان مجموعه برای کمک به شرکت‌ها و افراد حقیقی و حقوقی در زمنیه های مختلف می باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر، به بخش تماس با سیتاپ مراجعه نمائید یا با شماره 02144023844 تماس بگیرید. از طریق شماره 09387030740 نیز می‌توانید جهت ارتباط تلگرامی استفاده کنید.

فهرست مطالب

آخرین مقالات
پیمایش به بالا