جریان نقدی چیست؟ درک نادرست جریان نقدی و نحوه مدیریت آن به راحتی میتواند به شکست کسب و کار شما کمک کند. در پیشرفت هر بیزینسی، چه کوچک و چه بزرگ محاسبه درست جریان نقدینگی اهمیت زیادی دارد. در دنیای پر تلاطم اقتصادی امروزه حفظ ثروت و به دست آوردن سود بسیار مشکل است.
با محاسبه کردن درست و اصولی جریان نقدی میتوانید تجارت خود را نجات دهید. در این مطلب از مجموعه سیتاپ درباره اینکه جریان نقدی (Cash Flow) چیست؟ و انواع آن نکاتی را توضیح میدهیم. خواندن این مطلب را به همه فعالان اقتصادی پیشنهاد میکنیم.
نکته: شما میتوانید برای آشنایی با خدمات مشاوره مالیاتی سیتاپ، به صفحه مربوطه مراجعه کنید.
جریان نقدینگی چیست؟ انواع نقدینگی بر اساس مثبت و منفی
جریان نقدی حرکت پول به داخل و خارج از یک شرکت در یک دوره زمانی معین است. دو نوع مثبت و منفی برای جریان نقدی وجود دارد:
نوع جریان نقدی | تعریف |
مثبت | اگر جریان نقدی ورودی شرکت بیش از جریان خروجی آن باشد، خالص جریان نقدی آن مثبت است. |
منفی | اگر خروجیها بیشتر از ورودی باشد منفی است. |
شرکتهای دولتی باید جریانهای نقدی خود را در صورتهای مالی خود گزارش کنند. این اطلاعات میتواند برای سرمایه گذاران به عنوان شاخصی از سلامت مالی یک شرکت مورد توجه قرار گیرد، به ویژه هنگامی که با دادههای دیگر ترکیب شود. نکات مهم درباره تعریف جریان نقدی عبارت است از:
- جریان نقدی حرکت پول در داخل و خارج از یک شرکت است.
- خالص جریان نقدی با کم کردن کل جریان نقدی از کل جریان نقدی ورودی محاسبه میشود.
- صورت جریان وجوه نقد شرکت منابع و استفاده از وجه نقد را در یک دوره زمانی معین گزارش میکند.
انواع جریان نقدی را میتوان در دستههای مختلفی تقسیمبندی کرد. در ادامه دستهبندیهای مختلف را توضیح میدهیم.
تجزیه و تحلیل جریان نقدی چیست؟ و انواع آن در شرکتها
سه نوع جریان نقدی وجود دارد که شرکتها باید برای تعیین نقدینگی و پرداخت بدهی کسب و کار ردیابی و تجزیه و تحلیل کنند:
- جریان نقدی ناشی از فعالیتهای عملیاتی
- جریان نقدی ناشی از فعالیتهای سرمایه گذاری
- جریان نقدی ناشی از فعالیتهای تأمین مالی
هر سه در صورت جریان نقدی شرکت گنجانده شده است. در انجام تجزیه و تحلیل جریان نقدی، کسبوکارها اقلام خطی را در این سه دسته جریان نقدی مرتبط قرار میدهند تا ببینند پول از کجا وارد میشود و کجا خارج میگردد. از نتایج تجزیه و تحلیل جریان نقدینگی، میتوانند در مورد وضعیت فعلی کسب و کار نتیجهگیری کنند. بسته به نوع جریان نقدی، آوردن پول لزوماً چیز خوبی نیست. همچنین خرج کردن پول لزوماً چیز بدی نیست. در ادامه 3 نوع جریان نقدی را توضیح میدهیم.
پیشنهاد میشود مقاله مالیات جدید خودرو و موتورسیکلت مشخص شد را نیز مطالعه فرمایید.
جریان نقدی ناشی از فعالیتهای عملیاتی؛ CFO
جریان نقدی حاصل از عملیات (CFO) جریانهای پولی را توصیف میکند که مستقیماً با تولید و فروش کالاها مرتبط است. همچنین به عنوان جریان نقد عملیاتی یا OCF شناخته میشود. وجه نقد خالص حاصل از فعالیتهای عملیاتی، CFO نشان میدهد که آیا یک شرکت سرمایه کافی برای پرداخت صورتحسابها یا هزینههای عملیاتی خود دارد یا خیر. با گرفتن وجه نقد دریافتی از فروش و کسر هزینههای عملیاتی که به صورت نقدی برای دوره پرداخت شده است، محاسبه میشود.
جریان نقدی ناشی از فعالیتهای سرمایه گذاری؛ CFI
جریان نقدی CFI گزارش میکند که در یک دوره خاص چقدر وجه نقد از فعالیتهای مختلف مرتبط با سرمایهگذاری تولید یا خرج شده است. فعالیتهای سرمایه گذاری شامل خرید داراییهای سفته، سرمایه گذاری در اوراق بهادار، فروش اوراق بهادار یا داراییها میشود. جریان نقدی منفی ناشی از فعالیتهای سرمایه گذاری ممکن است به دلیل مقادیر قابل توجهی از وجه نقد سرمایه گذاری شده در شرکت مانند تحقیق و توسعه (R&D) باشد. جریان نقدی منفی ناشی از فعالیتهای سرمایه گذاری همیشه یک علامت هشدار نیست.
جریان نقدی ناشی از فعالیتهای تأمین مالی؛ CFF
جریانهای نقدی حاصل از تأمین مالی (CFF) جریان خالص نقدینگی مورد استفاده برای تأمین مالی شرکت و سرمایه آن را نشان میدهد. CFF معمولاً به عنوان جریان نقدی تأمین مالی نیز شناخته میشود. فعالیتهای تأمین مالی شامل معاملاتی است که شامل صدور بدهی یا حقوق صاحبان سهام و پرداخت سود سهام میشود. جریان نقدی حاصل از فعالیتهای تأمین مالی بینشی را در مورد قدرت مالی شرکت و چگونگی مدیریت ساختار سرمایه آن به سرمایه گذاران میدهد.
انواع جریان نقدینگی بر اساس سطوح مختلف؛ از نقدینگی فردی تا دولت
جریان نقدی را میتوان براساس سطوح مختلف نیز تقسیم بندی کرد. انواع جریان نقدینگی بر اساس سطوح مختلف عبارت است از:
- سطح فردی: جریان نقدی در سطح فردی به میزان درآمد و هزینهها در یک دوره زمانی خاص اشاره دارد. مثلاً، اگر حقوق شما 10 میلیون تومان در ماه باشد و 6 میلیون تومان خرج کنید؛ جریان نقدی شما 4 میلیون تومان مثبت خواهد بود.
- سطح کسب و کار: در حوزه کسب و کار جریان نقدی به میزان ورودی و خروجی پول نقد از طریق فعالیتهای مختلف اشاره دارد. اگر جریان نقدی کسب و کاری مثبت باشد نشان میدهد که پول نقد کافی برای تأمین تعهدات خود و رشد شرکت وجود دارد.
- سطح دولت: جریان نقدی دولت به میزان درآمد مالیاتی و سایر درآمدها، همچنین میزان هزینههای دولت برای ارائه خدمات عمومی اشاره دارد. جریان نقدی مثبت دولت به این معناست که منابع کافی برای تأمین مخارج دولت و سرمایهگذاری در زیرساختها را دارد.
- سطح کل اقتصاد: به جریان نقدی در سطح کل اقتصاد به عنوان نقدینگی یاد میشود. نقدینگی به میزان کل پول نقد در گردش اقتصاد و نحوه حرکت آن اشاره دارد. بانک مرکزی نقش اصلی در مدیریت جریان نقدی در اقتصاد از طریق سیاستهای پولی خود ایفا میکند.
به طور خلاصه، جریان نقدی مفهومی کلیدی در امور مالی است که به حرکت پول نقد در یک دوره زمانی مشخص اشاره دارد. درک جریان نقدی برای افراد، مشاغل، دولتها و اقتصاد به عنوان یک کل، از اهمیت بالایی برخوردار است.
چرا تجزیه و تحلیل جریان نقدی مهم است؟
تجزیه و تحلیل جریان نقدی، سرمایه در گردش یک شرکت را تعیین میکند. سرمایه در گردش یک شرکت مقدار پول موجود برای اجرای عملیات تجاری و تکمیل معاملات است. سرمایه در گردش به عنوان داراییهای جاری (داراییهای نقدی یا تقریباً نقدی) منهای بدهیهای جاری (بدهیهای سررسید در دوره حسابداری آتی) محاسبه میشود.
تجزیه و تحلیل جریان نقدی به شما کمک میکند تا بفهمید آیا کسب و کار شما قادر به پرداخت صورت حسابهای خود و تولید پول نقد کافی برای ادامه فعالیت به طور نامحدود است یا خیر. موقعیتهای جریان نقدی منفی طولانیمدت میتواند نشاندهنده ورشکستگی بالقوه باشد؛ در حالی که جریان نقدی مثبت مداوم اغلب نشانهای از اتفاقات خوب است.
نحوه تجزیه و تحلیل جریانهای نقدی؛ 5 روش تجزیه نقدینگی
استفاده از صورت جریان وجوه نقد همراه با سایر صورتهای مالی میتواند به تحلیلگران و سرمایه گذاران کمک کند؛ تا تصمیمات و توصیههای آگاهانهای داشته باشند. اقدامات مورد استفاده در تجزیه و تحلیل جریانهای نقدی عبارتاند از:
اقدامات مورد استفاده در تجزیه و تحلیل جریانهای نقدی | تعریف |
جریان نقدی آزاد Free Cash Flow | FCF معیاری از عملکرد مالی است که نشان میدهد شرکت پس از پرداخت سود سهام، بازخرید سهام یا پرداخت بدهی، چه مقدار پول برای گسترش تجارت یا بازگشت به سهامداران دارد. |
جریان نقدی آزاد بدون اهرم Unlevered Free Cash Flow | UFCF ناخالص تولید شده توسط FCF یک شرکت را قبل از در نظر گرفتن پرداختهای بهره اندازهگیری میکند. |
نسبت جریان نقدی به درآمد خالص | نسبت جریان نقد خالص و درآمد خالص یک شرکت باید مساوی باشد. |
نسبت پوشش بدهی جاری | این نسبت توانایی شرکت را برای پوشش بدهیهای جاری خود با جریان نقدی عملیات ارزیابی میکند. |
نسبت قیمت به جریان نقدی | جریان نقدی عملیاتی هر سهم بر قیمت سهام تقسیم میشود. |
اصطلاحات و نحوه محاسبه جریان نقدی، امری پیچید و گسترده است. اگر در زمینه تجزیه و تحلیل جریانهای نقدی نیاز به کمک دارید؛ میتوانید از متخصصان زبده مجموعه سیتاپ کمک بگیرید. برای دریافت مشاوره با شماره 02144023844 تماس بگیرید.
جریان نقدی (Cash Flow) چیست؟ و انواع آن از نظر کیوساکی
در سادهترین حالت، Cashflow Quadrant راهی است برای دستهبندی افراد بر اساس اینکه پولشان از کجا میآید. رابرت کیوساکی افراد را در چهار دسته قرار میدهد.
- E مخفف Employee است. کسی که با داشتن یک شغل درآمد به دست میآورد.
- Sخود اشتغال است و برای خود درآمد کسب میکند.
- B مخفف Business به معنای شخصی است که صاحب یک شرکت یا سیستمی است که برای آنها پول تولید میکند.
- Iیک سرمایهگذار است. کسی که از سرمایهگذاریهای مختلف خود درآمد دارد.
همه ما حداقل در یکی از این ربعها قرار میگیریم و اعضای هر ربع ویژگیهای مشترک و نقاط قوت و ضعف متفاوتی دارند. شما میتوانید آزادی مالی را در هر یک از چهار ربع پیدا کنید. میتوانید در هر یک از آنها ثروتمند یا فقیر باشید. اما مهارتهای خاص مورد نیاز در ربع B یا I به شما کمک میکند تا سریعتر به آزادی مالی برسید.
نکات مهم در جریان نقدینگی رابرت کیوساکی عبارت است از:
- کیوساکی بیشتر بر صورتهای مالی تأکید میکند. صورت مالی که درآمد و هزینهها را نشان میدهد و ترازنامه که داراییها و بدهیها را فهرست میکند. از نظر کیوساکی برای درک بهتر جریان نقدینگی به دست آوردن صورت مالی بسیار مهم است.
- برای پیشرفت باید در آخر ماه مقداری از درآمد خود را پس انداز و سرمایه گذاری کنید. بسیاری از مردم تمام حقوق خود را در طی ماه خرج میکنند که این امر مانع پیشرفت آنهاست.
کیوساکی معتقد است برای رسیدن به ثروت باید به دنبال درآمد غیر فعال باشید. ثروتمندان بر روش درآمد غیر فعال تمرکز دارند. در آمد غیر فعال نیاز به تلاش روزانه ندارد.
نتیجهگیری جریان نقدی (Cash Flow) چیست؟ و انواع آن
در این مطلب جریان نقدی (Cash Flow) چیست؟ و انواع آن را توضیح دادیم. جریان نقدی به پولی اطلاق میشود که وارد و خارج از یک تجارت میشود. شرکتهایی که جریان نقدی مثبتی دارند، پول بیشتری نسبت به هزینههایشان وارد میکنند. با این حال، جریان نقدینگی به تنهایی گاهی اوقات میتواند تصویری فریبنده از سلامت مالی یک شرکت ارائه دهد؛ بنابراین اغلب در ارتباط با دادههای دیگر باید استفاده میشود. نحوه تجزیه و تحلیل نقدینگی امر پیچیده و تخصصی است.
اگر برای تجارت خود به دنبال محاسبه نقدینگی هستید میتوانید از متخصصان مجموعه سیتاپ کمک بگیرید. سیتاپ در این مسیر با شبکهای از خدمات و متخصصین و مجریان مجرب مورد نیاز سازمانها و کسب و کارها در کنار شما مدیران و کارفرمایان است. متخصصان در سیتاپ به شما در زمینههای مدیریت بحرانها، رفع موانع کسب و کار، بهبود بهرهوری مدیریت و سودآوری سازمان کمک میکنند تا به اوج پیشرفت خود برسید. جهت مشاوره با متخصصان با شماره 02144023844 تماس بگیرید.
شماره تماس برای ارتباط تلگرامی: 09103162260
ایمیل: [email protected]
آدرس: صادقیه، بلوار فردوس شرق، ابراهیمی شمالی، کوچه دوم الف، پلاک ۵
سؤالات متداول در مورد جریان نقدی چیست؟
در این بخش به سوالات شما در حوزه جریان نقدی چیست ؟ پاسخ میدهیم.
تفاوت جریان نقدی با سود چیست؟
جریان نقدی با سود متفاوت است. جریان نقدی به پولی اطلاق میشود که در داخل و خارج از کسب و کار شما جریان مییابد. سود، پولی است که پس از کسر هزینههای کسب و کارتان از درآمد کلی دارید.
معنی cash flow در حسابداری چیست؟
نقدینگی یکی از گزارشاتی است که سازمانها در هر ماه و یا دوره مالی برای پروژههای پیمانکاری و تجاری به سهامداران ارائه میدهند.
جریانهای نقدی چه تفاوتی با درآمد دارند؟
جریان نقدی به مقدار پولی که وارد و خارج از یک شرکت میشود اشاره دارد؛ در حالی که درآمد نشان دهنده درآمدی است که شرکت از فروش محصولات و خدمات خود به دست میآورد.
جریان نقدی آزاد چیست و چرا مهم است؟
جریان نقدی آزاد پولی است که پس از پرداخت هزینههای عملیاتی و هر گونه مخارج سرمایهای توسط شرکت باقی میماند. شرکتها برای استفاده از FCF به هر نحوی که میخواهند آزادند. جریان نقدی آزاد معیار مهمی برای سنجش سودآوری و سلامت مالی یک شرکت در نظر گرفته میشود.
فرمول جریان نقدینگی چیست؟
فرمول جریان نقدینگی عبارت است از:
جریان نقدی خالص = جریان نقدی عملیاتی + جریان نقدی سرمایهگذاری + جریان نقدی تأمین مالی